
Barbara Połoczańska
Siła woli - moc zdrowienia opisuje doświadczenia autorki, u której dwadzieścia lat temu zdiagnozowano stwardnienie rozsiane - chorobę powszechnie uznawaną za nieuleczalną.
Autorka dokonała szerokiej analizy, co jest przyczyną jej choroby. Zdobywała z zapałem wiedzę dotyczącą zdrowia, żywienia i suplementacji, jednocześnie wprowadzając diametralne zmiany w swoim życia. Wyeliminowała to, co jej szkodzi, zastępując to tym, co służy zdrowiu. Sprawiła, że czuje się dobrze i prowadzi szczęśliwe, aktywne życie. Pomaga innym, jest skarbnicą wiedzy w zakresie SM, ale nie tylko.
W książce znajdziemy rady dotyczące tego, co zmienić w swoim życiu, aby nie odczuwać choroby. Doświadczenia te skuteczne są również w w przypadku innych schorzeń - w tym choroby nowotworowej, z którą przyszło się zmierzyć autorce w jej bliskiej rodzinie. "Czy choroby różnią się tylko nazwami?" oraz "Moje zdrowie w moich rękach" - to dewizy autorki. Warto samemu rozważyć te myśli.

SUGAR BLUES
POWIEŚĆ, KTÓRA WYLECZYŁA MILIONY CHORYCH NA SUGAR BLUES. MOŻE TOBIE TEŻ POMOŻE ?
Dufty ujawniając niebezpieczeństwa procesu rafinacji, uzmysławia nam, że cukier (C12H22O11) jest niszczącą substancją chemiczną, uzależniającą jak opium, morfina i heroina. Wyjaśnia jak w procesie przetwarzania burak i trzcina cukrowa tracą wszystkie witaminy, minerały, enzymy, aminokwasy i włókna, pozostawiając pustą, pozbawioną składników odżywczych i szkodliwą sacharozę...
Cukier jest głównym składnikiem niezliczonej ilości substancji, które jemy i pijemy, od owsianki do zupy, od coli do kawy. Spożywany przez każdego Amerykanina w ilości czterdziestu kilogramów rocznie jest równie uzależniający jak nikotyna czy heroina, jest też równie trujący i odpowiedzialny za współczesne epidemie poczynając od depresji a kończąc na zakrzepicy tętnicy wieńcowej.
Sugar blues to chyba jedna z niewielu pozycji, która pozwala ujrzeć liczne zagadnienia w nowym świetle. Ukazuje jak przemysł może manipulować rządami tworzącymi ustawy, które trzymają nas w przekonaniu, że żywność i lekarstwa zatwierdzone przez różne komisje nadają się do konsumpcji.
Dając wgląd w przemysł cukrowniczy, Dufty przedstawia historyczny przegląd społeczeństwa 'przed chorobowego', handlu cukrem, handlu niewolnikami, rozwoju chorób, produkcji żywności i ustaw jej dotyczących. Opisuje pracę wielu naukowców i lekarzy poprzez wieki.
Dufty opisuje jak cukier przeniknął do naszego życia i jest już na takim poziomie, że praktycznie każdy z nas jest prawdopodobnie w stanie przed cukrzycowym. Czy wiedzieliście, że cukier jest dodawany do pasty do zębów, soli i do papierosów? Czy jesteście świadomi, że cukier złocisty czy brązowy to po prostu biały cukier z dodatkiem melasy? Autor jednocześnie pokazuje jak rewitalizująca, bezcukrowa dieta może nie tylko zmienić nasze życie ale nawet je uratować.

dr neurolog Joanna Woyciechowska

dr neurolog Joanna Woyciechowska

dr neurolog Joanna Woyciechowska

dr neurolog Joanna Woyciechowska

Ina May Gaskin
Pierwsze polskie wydanie kultowej publikacji Iny May Gaskin. Książka stanowi
szczegółowe studium procesu narodzin jako aktu w pełni zgodnego z
Naturą, napisana na podstawie obserwacji ponad dwóch tysięcy porodów
domowych. Jest to dzieło życia Iny May Gaskin, prezentujące wiedzę i
doświadczenia niedostępne w toku typowych studiów medycznych, jest
źródłem bezcennych, praktycznych wskazówek dla kobiet oczekujących dziecka, jak również dla dla położnych, doul i lekarzy.